See kook kõnetab kindlasti kõiki šokolaadikoogisõpru. See on mõnusalt šokolaadine, koosnedes mitmest erineva tekstuuriga koogikihist. Siin on tummisust ja õhulisust, samas ei ole kook üleliia lääge ja magus, vaid täpselt meeldiv amps magusaisu peletamiseks. See kook ei vaja küpsetamist, küll on aga hea pisut aega varuda, etta saaks külmkapis valmida. Seetõttu lase koogil julgelt külmkapis maitsestuda ja taheneda vähemalt ööpäev. Samuti võid koogi juba ka 2 päeva varem valmis teha, sest antud maiuse puhul ei ole muret, et seistes maitsed tuhmuksid. Ühesõnaga on see hea ja teistmoodi küpsisekook, mille saad aegsasti varakult valmis teha.
Koogi valmistamiseks kasutasin ma Maiasmoka marmelaadikihiga küpsiseid (vaarikatega), mis annavad maitsenüanssi kogu koogile. Just Maiasmoka küpsiste šokolaadikate ja marmelaad sobituvad nii hästi, et tavalisi küpsiseid antud maiuse puhul kasutada ei maksaks.
Kogus: 10-12 koogiviilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg
Küpsisekihtideks:
ca 3 pk Maiasmoka küpsiseid marmelaadiga
Šokolaadikiht:
200 ml vahukoort
100 g tumedat šokolaadi (56%)
Kohupiima-šokolaadikiht:
200 ml vahukoort
50 g valget šokolaadi
50 g tumedat šokolaadi (56%)
150 g kohupiimapastat
1-2 sl tuhksuhkrut
1 suurem banaan
Kate:
100 ml vahukoort
50 g tumedat šokolaadi (56%)
Toimi nii:
Šokolaadikihi jaoks kuumuta koor potis keemiseni. Tõsta pliidilt ning lisa šokolaaditükid. Lase sulada ning seejärel sega segu ühtlaseks. Lase valminud segul täielikult jahtuda. Seejärel vahusta segu mikseriga mõned minutid, et segu muutuks pisut heledamaks.
Kohupiima-šokolaadikihi valmistamiseks vahusta koor vahule. Sulata šokolaadid veevannil ning sega kohupiimaga ühtlaseks. Valminud kohupiimasegu sega kokku vahukoorega. Lisa magustamiseks tuhksuhkut (vastavalt maitsele).
Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi (Ø20-21cm) küpsetuspaberiga. Laota põhjale 10 küpsist. Võid mõne küpsise ka poolitada, et see ilusti ühekordse kihina põhjale mahuks (PS! vormi põhi ei jää küpsistega täielikult kaetud). Selle peale vala ühtlase kihina vahustatud šokolaadikiht. Seejärel laota peale pool kohupiima-šokolaadikihist ning laota siis taas peale 10 küpsist. Tükelda banaanid ning sega järelejäänud kohupiimasegu hulka. Tõsta valminud segu vormi küpsistele. Laota peale taas 10 küpsist, surudes need kergelt alumise kreemi sisse.
Valmista kate: selleks kuumuta koor potis keemiseni, tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid. Lase sulada ning sega kogu segu ühtlaseks. Vala šokolaadisegu vormi kõige peale. Seejärel tõsta kook külmkappi maitsestuma ööpäevaks. Vahetult enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt!
Retsept ja fotod: Ragne Värk
www.kokkama.ee
@ragnevark