Täisteranisujahu sisaldab tervisele kasulikke nisukliisid, kuna on jahvatatud koorimata nisu teradest.
Nisukliid mõjuvad organismi puhastavalt ning seedetegevust korrastavalt.
Kui retseptis ei ole väga tähtsal kohal taina kerkimisomadused, võid valge nisujahu edukalt asendada tervislikuma täisteranisujahuga.
Lisades kuni kolmandiku vajaminevast kogusest nisupüülijahu, paranevad ka taina küpsetamisomadused.
Suuremat kogust nisupüülijahuga asendades vähenevad aga täisterajahu tervislikud omadused oluliselt.
Erinevad uuringud näitavad, et mahetoidust võib leida rohkem vitamiine, antioksüdante ja organismile vajalikke mineraalaineid kui tavatoidust.
Maheteraviljas pole sünteetiliste taimekaitsevahendite ehk pestitsiidide jääkaineid, mis võivad mõjuda kahjulikult inimese
immuun-, hormonaal- ja kesknärvisüsteemile, ka viljakusele.
Täisteraviljatooted on töötlemata või minimaalselt töödeldud.
Kuna just teravilja kestad ehk kliid sisaldavad suurel hulgal vitamiine, kuidaineid ja mineraalaineid,
on täisteraviljatooted tunduvalt tervislikumad ning varustavad meie organismi väärtuslike ainetega.
Regulaarne täisteratoodete tarbimine soodustab seedimist, tasakaalustab veresuhkrut ning reguleerib ka vere kolesteroolitaset.
Toiduenergia vabaneb täisteraviljadest ühtlaselt ja aeglaselt, seeläbi pikeneb täiskõhutunne ja väheneb oht üle süüa.
Terviktoiduna sisaldab teravili rohkesti aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, aga ka valku ning väikese koguse rasva.
Täisteraviljatoodetes leidub elutähtsaid B-rühma vitamiine, mida vajavad meie närvirakud, aju, nahk, lihaskude, juuksed, küüned ja silmad.
Mineraalainetest leidub täisteratoodetes nt seleeni, katsiumi, magneesiumi, tsinki ja kroomi.
Teaduslikud uuringuid on näidanud, et rohkesti täisteraviljatooteid ja kiudaineid sisaldav toit mõjub positiivselt inimese vitaalsusele ja
vähendab nii kolesteroolitaset veres kui ka südamehaiguste, teist tüüpi diabeedi ja teatud vähivormide esinemissagedust.
Koostisosad:
nisu* (100%)
Toitumisalane teave 100 g kohta:
- energiasisaldus 1310 kJ / 313 kcal
- rasvad 3,2 g millest küllastunud rasvhapped 0,38 g
- süsivesikud 64 g millest suhkrud 0,5 g
- kiudained 9,9 g
- valgud 11 g
- sool 0,002 g
Säilitamine:
Säilitada kuivas ja jahedas.